Informatieavond ziekenhuis

Gisteravond hadden we een informatieavond ‘Förlossningen’ in het ziekenhuis. Ons ziekenhuis is Karolinska, Huddinge. Hier kregen we een 2,5 uur durende lezing over de bevalling, pijnbestrijding en de gang van zaken in dit ziekenhuis. En allemaal in het Zweeds. Ik heb zelf ongeveer 80% echt begrepen wat ze vertelden. Op het moment dat het te medisch werd snapte ik het soms niet en moest ik even mijn lief aanstoten. Maar over het algemeen was het goed te doen en hebben we allebei veel geleerd tijdens deze lezing. Ik zal hieronder wat dingen opsommen:

 

De bevalling

Op het moment dat je thuis bent en je denkt te gaan bevallen, moet je het ziekenhuis bellen en vertellen wat je hebt/voelt. Zij schatten dan in of je serieus nu je baby krijgt of dat je bijvoorbeeld zenuwachtig bent, voorweeën hebt en nog even thuis kunt blijven. Goed, als ze zeggen dat je moet komen, pak je je spullen die je hebt klaargezet en vertrek je naar het ziekenhuis. Je man gooit je af bij de voordeur, je wordt naar binnen gehaald en ontvangen door de verloskundigen, verpleegsters en/of arts en je man komt zo snel mogelijk naar je toe wanneer hij de auto heeft geparkeerd. Ik schrijf hier ‘je man’, omdat dat het makkelijkst is voor mij om te schrijven, maar het mag natuurlijk ook je lieve buurvrouw zijn. Je wordt grondig gecontroleerd en ingeschreven en je krijgt een kamer toegewezen. Bij deze lezing hebben ze een kort lijstje gegeven wat je minimaal nodig hebt en de rest krijg je in het ziekenhuis. Dit is onder andere:

 • Babyautostoel,
 • Babykleertjes,
 • Papieren van je bloedonderzoek,
 • Legitimatie,
 • Telefoon/camera met opladers,
 • Comfortabele kleren voor jou en je partner.

 

Pijnbestrijding

De middeleeuwen zijn al even voorbij en er komen steeds meer manieren van pijnbestrijding bij een bevalling bij. De methoden die we gisteravond voorgeschoteld hebben gekregen zijn: Gas, Ruggenprik, Elektrodenstickers, Opblaasgeval met afstandbediening.

 • Het gas is niet schadelijk voor de baby en het dekt de ergste top van de pijn van een wee. Op het moment dat er een wee aankomt neem je 3 teugen gas en je legt daarna het masker weg.
 • De ruggenprik is de meest effectieve pijnstiller en wordt alleen geplaatst na grondige controle. Er mag niets mis zijn in of op je lichaam, want dat risico nemen ze niet.
 • De (meestal 2) elektrodenstickers plak je op de plek waar de meeste pijn is en je geeft door middel van de knopjes op je afstandbediening de kracht van de stroomstootjes aan.
 • De laatste was een soort opblaasgeval, maar ik heb van deze methode te weinig meegekregen om er echt iets nuttigs over te kunnen vertellen. Vraag dit zelf na bij je Barnmorska.

Je moet zelf om de pijnbestrijding vragen en ze zullen je nooit iets opdringen. Bij de normale bevalling zal dit gegeven worden totdat je de baby eruit hebt gepersd.

Mocht je een Keizersnee nodig hebben, blijf je bij een geplande operatie wakker en word je verdoofd (mits je lichaam het toelaat) en als er iets onverhoopt misgaat en ze moeten je met spoed opereren in verband met gevaar, dan word je onder narcose gebracht.

 

Verder werd er uitgelegd dat je de navelstreng kan doneren, wat je wel en niet kan en mag eten tijdens deze tijd en de regels in dit ziekenhuis:

 • Je moet van tevoren een bevallingsbrief/plan schrijven, waarin je je wensen aangeeft. Op het moment dat je er daadwerkelijk bent kan je altijd nog je gedachten veranderen, ze willen echt zo goed mogelijk voor je zorgen in dit ziekenhuis.
 • Ze hebben verteld dat je echt geen water hoeft te drinken, liever niet zelfs, want je hebt energie nodig. Dus drankjes waar gewoon suiker in zit, snacks waar voedingsstoffen inzitten, alles om je energie zo goed mogelijk op peil te houden. Wat ik hiervan daadwerkelijk gehoord heb: ‘Coca-Cola, Red Bull, snoepjes, chocolade’. Maar ik kan me vergissen 😛
 • Er mogen maximaal 2 personen bij je in de kamer komen en er zal ook geen leger aan artsen bij je komen kijken. Er staat rust en kalmte centraal.
 • Er is geen bezoekuur! In dit ziekenhuis hebben ze waarschijnlijk de hele afdeling moeten verbouwen wegens ruimtegebrek, om meer kamers te kunnen maken. Je bezoek mag wel naar het ziekenhuis komen, je gaat dan met de baby door de deuren de afdeling af, maar je mag niet verder weg. Je kan elkaar gedag zeggen ‘bij de liften’ en daar houdt het helaas op. Misschien verandert dit in de toekomst, ze zijn op dit moment druk bezig met verbouwen van het hele medische gebied, dus dat zou goed kunnen. Vraag altijd naar de bezoektijden voordat je gaat bevallen, zodat je niet voor (ongewenste) verassingen komt te staan.

 

Dat waren de ‘lessen’ voor vandaag. Is hier iets niet duidelijk, schrijf een reactie en ik kom bij je terug.

Bij twijfel raad ik sowieso aan om je Barnmorska te bellen of direct naar het ziekenhuis bellen met je vragen. Ze zijn over het algemeen allemaal superlief en van de artsen die ik persoonlijk gezien heb spreken ze perfect Engels. (Voor het geval je nog geen Zweeds spreekt) Voor mij is het op zich goed te volgen, omdat ik weet waar ze het over hebben. Bij de lezing gebruiken ze een powerpoint presentatie waar je ook de onderwerpen geschreven ziet staan, dus dat is wat makkelijker. Ik heb nooit lessen gehad, alleen actief met mijn vriend gesproken, dan kan je ongeveer je niveau inschatten en bepalen of je meer of minder hulp nodig hebt.

Nog geen reacties

Geef een reactie