Verschillen tussen Nederland(ers) en Zweden

nederlandse-vlag-vlaggenclub_1   VS   hämta

 

Na een tijdje in Zweden te wonen zijn me een aantal dingen opgevallen aan Nederlandse en Zweedse gewoonten en ik zal ze hieronder beschrijven. Sommige dingen ben ik nu eenmaal ‘zo gewend’ dat ik ze niet raar vind, maar de Zweden om me heen doen het anders en hebben me hun gewoonte dan uitgelegd. Andere dingen zijn mij gaan opvallen doordat ik nu van een afstandje toekijk, in plaats van er middenin te leven, als je begrijpt wat ik bedoel.

 

Felicitaties (bijv. verjaardagen)

verjaardag

Nederlands:

Nederlanders feliciteren iedereen. Je kent het wel, je loopt een woonkamer in en gaat het rondje af om iedereen met een bepaalde persoon te feliciteren. Dat gaat behalve bij 2 mannen ook meestal met 3 kussen op de wangen. Je zegt soms ook met wie, zoals; “gefeliciteerd met je tante”.

Ik ben zelf opgevoed met de norm dat het beleefd is om iedere aanwezige te feliciteren en minstens een hand te geven. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Wat heb ik nou voor werk gedaan zodat bijvoorbeeld mijn tante jarig is? Heeft ze helemaal zelf gedaan, je hoeft mij niet te feliciteren, alleen haar. Of dat je moeders buurvrouw op visite zit en jij feliciteert haar dan met jouw moeder (?). Na een tijd in Zweden is me pas opgevallen hoe raar dit eigenlijk is.

 

Zweeds:

Je feliciteert de jarige. That’s it. Je zou eventueel nog kunnen zeggen tegen iemand waarvan zijn broer jarig is: ¨Oh, feliciteer hem maar van mij¨, maar dat is wel de max. En de zoenen? Laat die achterwege, in Zweden geven ze een knuffel. één arm hoger dan de andere en een kort klopje op je rug, zo begroet je en feliciteer je. Klein adviespuntje voor als je naar een verjaardag gaat en je verwacht veel knuffels te geven: doe geen oorbellen in met een lang staafje die naar achteren steekt, na een paar knuffels prikt die je namelijk in je hoofd :)

 

  • Je kunt je voorstellen dat mijn vriend dus heel raar stond te kijken dat hij gefeliciteerd werd met mijn verjaardag en ik heb hem uitgelegd dat wij dit gewoon zo doen zonder dat iemand de reden ervan weet. In België en Spanje doen ze het ook niet, voor zover ik weet is Nederland één van de weinigen die dit zo doen. Wat zijn we toch lekker apart!
  • En laatst uit eigen ervaring: Iemand wenst mijn moeder succes met mijn baby. Uhm, ok… Ten eerste: het is mijn baby, niet die van mijn moeder. Ten tweede: zij hoeft hem er niet uit te persen, dat doe ik, dan zou je mij succes moeten wensen in plaats van mijn moeder. Heel raar vind ik dat en dat zal waarschijnlijk niet aan het feit liggen dat ik een Nederlander ben in Zweden, maar meer mensen zullen dit vast wel met me eens zijn. Wat ik me wel kan voorstellen is dat ze mijn moeder zullen feliciteren wanneer ze (voor het eerst) oma is geworden, want dat is nieuw.

 

Geboorte baby

(voorbeeldkaartje)

geboortekaartje 001forum

Nederlands:

  • Geboortekaartje: Een foto van de baby(s), een gedichtje, wat informatie over de geboorte, je adres met telefoonnummer en welke tijd je beter (niet) op visite kan komen. Dit kaartje wordt doorgaans zo snel mogelijk na de geboorte verstuurd zodat de ontvangers hun kraamcadeautje kunnen kopen en af kunnen spreken wanneer ze de baby kunnen komen bewonderen.
  • Aangifte: Je hebt 3 werkdagen om je kind aan te geven bij de gemeente waar je woont.
  • Vaderschapsverlof: Vaders hebben wettelijk recht op 2 dagen vaderschapsverlof die de werkgever niet kan weigeren en door moet betalen. De overheid is bezig om dit uit te breiden naar 5 dagen, hier moeten de eerste en tweede kamer nog over beslissen. Wat er individueel met de werkgever afgesproken wordt staat hier los van.
  • Kraamvisite: Het liefst staat iedereen natuurlijk dezelfde dag bij je op de stoep en dit hou je in de hand door afspraken te maken. Er wordt op diverse baby-mama-sites geadviseerd om ‘s morgens een afspraak te hebben en ‘s middags een. Niet meer, want je moet herstellen, uitrusten en wennen aan elkaar. Je zorgt voor beschuit met muisjes of een ander soort gebak, er staat een ooievaar ergens in de tuin of op je raam geplakt en er hangen slingers en balonnen.

 

Zweeds:

  • Geboortekaartje: Na een paar weken wordt er een uitnodiging verstuurd die er ongeveer hetzelfde uitziet als de Nederlandse, met dezelfde informatie erop. Alleen is dit geen aankondiging, maar een uitnodiging voor de doop of de naamgeving.
  • Aangifte: Bij de geboorte krijgt de baby meteen zijn/haar personnummer en binnen 2 maanden moet je langs de belastingdienst geweest zijn om de naam/namen eraan te toe te voegen.
  • Vaderschapsverlof: Vaders hebben wettelijk recht op 10 werkdagen vaderschapsverlof die de werkgever niet kan weigeren en door moet betalen. (Ik ben niet zeker of dit 80% of 100% is). Deze dagen krijgt iedere vader bij elk kind maar één keer en kunnen niet worden bewaard. Daarnaast is er standaard vastgelegd bij de sociale verzekeringsbank dat ieder kind 480 dagen ouderschapsverlof brengt. Deze dagen zijn geldig tot en met het 8e jaar van het kind en zorgen voor doorbetaling van 80% van je loon. Deze dagen gebruik je bijvoorbeeld in de zomervakantie als je geen oppas hebt, of als je kind ziek thuis is en jij hebt hiervoor vrij nodig.
  • Kraamvisite: Hebben ze niet in Zweden. De naaste familie komt alleen langs als ze zeker weten dat je het goed vindt en aankan. Omdat een thuisbevalling niet gebruikelijk is en je 99% van de keren in het ziekenhuis zult bevallen, regelen ze daar meestal ook de bezoekuren. Deze verschillen per ziekenhuis. Hier wordt je als het ware klaargestoomd om voor je baby te zorgen. Je mag pas naar huis als ze kunnen zien dat je op een comfortabele manier met je baby om kan gaan. De buren zullen waarschijnlijk wel opmerken dat je nu met een kinderwagen in plaats van een bolle buik loopt, maar ze zullen er over het algemeen niets van zeggen.

 

Ontbijt

Nederlands: Boterham, beschuit, crackers met beleg. Gekookt eitje, koffie/thee, melk, sapje.

Zweeds: Digestive koekjes, Tuc crackers, geroosterd brood, croissantjes, muffins, donuts, kaneelbollen etc. Koffie/thee, melk, sapje.

 

Lunch

Nederlands: Boterham, sandwich, stokbroodje met beleg.

Zweeds: Warme maaltijd. Aardappels met steak en groenten, balletjes gehakt met aardappelpuree en bruine of roze saus, pizza, kebab, kipschotel met rijst etc.

images

De Zweden eten tussen de middag warm en dan ‘s avonds weer. Ze vinden het heel vreemd dat wij Nederlanders (samen met de Denen) een boterham tussen de middag eten. Wij eten in principe twee keer ontbijt in hun ogen en vragen zich af of we daar dan wel voldoende energie van krijgen. Ons brood-gedrag is iets van tijdens/na de oorlog en dat is bij onder andere Nederland en Denemarken blijven hangen. Ook als je ‘s middags ergens uitgenodigd wordt of je gaat lunchen met iemand, eet je een hele maaltijd. Natuurlijk is een stokbroodje met beleg wel te krijgen, absoluut, maar op de een of andere manier is dat niet ‘genoeg eten’ als lunch. 

 

Betalen (bijv. een factuur)

Euro_geld_biljetten_278755a

Nederlands: We bekijken de factuur en hangen meteen aan de telefoon als ons iets niet zint. Dat extra tientje administratiekosten zal toch zeker een grap zijn?!

Zweeds: Maken het bedrag over op het moment dat de factuur binnenkomt en maken geen probleem van extra kosten. Dat zijn ze nu eenmaal gewend.

 

Badkamer

Geen bijzonderheden opgevallen, behalve één klein detail:

product-terry-gloves

Zweden hebben geen washandjes. Dat kennen ze gewoon niet. Ik heb ook geen idee wat ze dan gebruiken als ze hun gezicht willen scrubben… Ik heb ze vanuit Nederland moeten laten komen want ze zijn zelfs bij Ikea niet te krijgen.

 

Recycling

Omrin ondergrondse_afvalcontainer

Nederlands: Bij een woning op de begane grond hebben we standaard de containers. Meestal een grijze bak voor het normale afval en een groene of bruine bak voor je etensresten en tuinafval. Deze worden om en om iedere week geleegd door de gemeente. Bij een woning zoals een appartement heb je vaak een ondergronds systeem waar je op straatniveau je vuilniszak in legt, de klep dichtdoet en de zak in de grond zakt. Tegenwoordig scheiden ze ook glas van papier en overig afval, maar bij oudere gebouwen is het nog 1 systeem.

 

Zweeds: Overal een ander zakje/bakje voor. Plastic apart van het kartonnen doosje waarin je taart zat. Zweden zijn trouwe recyclaars en het land moet dan ook afval importeren voor de verbranding heb ik ergens gelezen. Beide soorten woningen, zowel hoog als laagbouw heeft een zogenaamd ¨milieuhuis¨. Hierin staan alle soorten rolcontainers voor alle verschillende soorten afval en zelfs het glas kan je scheiden op gekleurd of wit glas.

264_12_sopor2_600wm

Wat je vaak ziet is een rollend systeempje onder het aanrecht in de keuken, met 3 kleine bakjes. Wit, groen en bruin en daar scheid je je afval al in. Voor je het weet is je zakje vol en kan je dus weer naar buiten/beneden om dat zakje weg te gooien. Ik vind het heel onhandig en wil heel graag een grotere vuilnisbak zoals ik gewend was in de keuken, maar ik kan die niet vinden. Hoe moeilijk is het om een vuilnisbak te vinden met een pedaal, waar onze bekende KOMO zakken ingaan en je eens in de paar dagen die zak weggooit? Heel moeilijk, want ik ben er serieus al een jaar naar op zoek! Ik zit zelfs soms te denken om iemand in Nederland gewoon zo’n ding op te laten sturen, hahaha! (maar ik geef niet op hoor, ik ga er één vinden!)

 

Mochten er meer dingen opvallen in de toekomst, dan zal ik ze zeker opschrijven!

Nog geen reacties

Geef een reactie