Eerste reis

Afgelopen weekend zijn we voor het eerst op reis geweest met de kleine. Man, wat een gedoe. Eerst moet je je bedenken (en het liefst een lijstje maken) wat je allemaal mee MOET en WIL nemen. De hele waslijst aan spullen die een kleintje echt nodig heeft is te lang om op te noemen, maar je moet denken aan luiers, billendoekjes, kleren, spuugdoekjes, flesjes, melk en eten. Daarna nog de nodige zalfjes, bij winter ook een jas, wanten, muts etc. Ga je in de zomer, dan heb je natuurlijk zwemkleding nodig.

 

Een paar uur in de auto, voor een baby van iets meer dan 5 maanden oud een hele opgave. Hij moet in die stoel blijven zitten, ongeacht of hij dat wil of niet, want hij kan er niet uit i.v.m. de veiligheid. De temperatuur moet goed zijn in de auto, niet te droge of vochtige lucht, zonneschermpje achterin aan het raam indien nodig en je moet zelf naast hem zitten. Heel vreemd, want je hebt het idee dat je in een taxi zit. (Normaal gesproken zit ik altijd achterin naast hem, maar dan duurt het nooit zo lang)

 

Na een paar uur rijden kwamen we aan bij het hotel. Het was buiten pikkedonker, ook al was het pas 16.00 uur. Alle spullen moesten mee naar boven, naar de kamer, maar we lieten het even in de auto staan om eerst gedag te zeggen tegen opa en oma. (van Benjamin) Zij hadden de reis verzorgd, omdat ze 40 jaar bij elkaar zijn. Het was een verassing van opa voor oma, om heel de familie een weekendje mee te nemen. Even lekker weg uit de sleur van het dagelijks leven en gezellig bij elkaar zijn. Daarbij kwam nog een exclusief diner in een sjiek hotel in de oude binnenstad en een kerstmarkt.

27076158

Bij aankomst in de hotelkamer hebben we meteen het reisbedje opgezet om te zien of het paste. De kamer was ruim genoeg, dus nu konden we verder naar ons druk maken of Benjamin er eigenlijk wel in wilde slapen. Iedereen had een flinke reis achter de rug, het ene stel wat zwaarder dan de ander door reisziekte en na even bijgekletst te hebben vertrok iedereen naar zijn eigen kamer. Benjamin was zo moe dat hij niet eens jammerde en meteen in slaap viel. Gelukkig, het bedje bevalt. Normaal speelt hij er alleen in en moet hij er even wachten als ik plotseling even weg moet lopen door een deurbel of het toilet. Dit was dus meteen een test, om te zien hoe hij zou reageren en mocht het helemaal mis gaan, zouden we in de auto stappen en naar huis gaan.

 

Het voordeel is, dat we in ¨eigen land¨ waren, dus als er wat gebeurt ben je bij de bekende oplossingen in de buurt. Voor het eerst op reis met je kleintje naar een ander land is wat spannender. Ik kan iedereen aanraden om eerst in eigen land op vakantie te gaan, voordat je verre reizen gaat boeken.

 

Routines zijn helemaal de deur uit geweest dit weekend, hoewel we ons best hebben gedaan om dat niet te laten gebeuren. Benjamin heeft zijn dutjes nodig overdag en als iemand hem vastpakt en meeneemt om aan anderen te laten zien hoe schattig hij is, wordt het lastig om hem in bed te leggen. Ik heb een paar keer toch moeten zeggen dat het tijd was voor een dutje, dat het me speet, maar dat ik hem weer mee moest nemen. Hij viel meestal snel in slaap dus dat was dan maar goed ook. Etenstijden waren een beetje lastig, omdat we ook veel op stap waren en gelukkig kan onze kleine al zelf zitten in een kinderstoel. Mijn tip voor kleine kindjes: ga pas naar een restaurant of iets dergelijks wanneer ze zelf in een kinderstoel kunnen zitten. Voor Benjamin is het nu tijd om ook van ons eten stukjes te proberen, dus we kunnen hem bij ons eten betrekken en dat gaat goed, maar een jongere baby die alleen nog maar in je armen kan liggen maakt het allemaal een stuk lastiger voor jezelf. Alle aandacht vond hij heerlijk en er was altijd wel iemand om mee te kroelen of te spelen, in dat opzicht was het een geweldige ervaring voor ons allemaal. In de nacht wordt hij nog wakker voor een luier en om te eten, maar gelukkig heeft niemand hem gehoord.

 

In hotels hebben ze eigenlijk altijd wel kinderstoelen, babybedjes etc. maar wij hadden voor de zekerheid ons eigen reisbedje meegenomen. In Zweden zijn ze over het algemeen heel kindvriendelijk en hebben ze in winkelcentra ook ruimtes waar je je baby kan (borst)voeden. Het is mij nooit eerder opgevallen, omdt ik er ook nooit op gelet heb, maar ik heb andere mama’s horen zeggen dat ze in Nederland niet zo erg kindvriendelijk zijn. Daar bedoelden ze dan bijvoorbeeöd verschoontafels mee, die ik hier op bijna elk toilet kan vinden.

Nog geen reacties

Geef een reactie