Kinderopvang

Je kind mag in Zweden naar de kinderopvang wanneer hij/zij 1 jaar is. Je kan al vroeg inschrijven bij je gemeente en je mag 5 plaatsen uitkiezen. Er wordt aangeraden om ongeveer bij 6 maanden informatie te verzamelen en je kind in te schrijven zodat je een plek hebt bij de kinderopvang wanneer zijn/haar eerste verjaardag geweest is.

maxresdefault

Je hebt 2 verschillende soorten kinderopvang; förskolan (kinderdagverblijf) en familjedaghem, of ook wel dagmamma (gastgezin) genoemd.

 

Benjamins oma is dagmamma, dus mijn vriend weet heel goed hoe het is om bij een dagmamma te zijn en hoe het werkt. Wij willen graag dat Benjamin naar een dagmamma gaat, dus we hebben ons al vroeg ingeschreven bij 2 dagmammor en 3 förskolor. We hebben deze week de bevestiging gekregen dat hij terecht kan bij de collega van farmor (oma) en iedereen is er heel blij mee. Qua locatie ligt alles dicht bij elkaar; ons huis, opa en oma, de dagmamma, heerlijk. Op het moment dat ik werk vind en een keer te laat thuis zal zijn, kan Benjamins oma hem ophalen en dan pikken wij hem bij haar op. Geeft een heel gerust gevoel dat iedereen zo dichtbij woont!

 

Omdat Benjamin eind Juni 1 jaar wordt en de zomervakantie dan bijna voor de deur staat, gaat hij pas in het nieuwe schoolseizoen naar de opvang, dus hij zal al wat ouder zijn wanneer hij begint. Nu heb ik nog geen werk en gaat hij 4 dagen 6 uurtjes naar de opvang, zodat hij gewend is en zich veilig voelt op het moment dat ik wel werk vind en dan de opvang echt nodig heb. De gemeente geeft een werkloze ouder toestemming voor 25 uur per week, totdat je werk gevonden hebt.

 

Je betaalt een bijdrage dat gebaseerd wordt op je inkomen. Als je 2 inkomens hebt en je hebt dus meer inkomen elke maand, dan zal je bijdrage hoger zijn dan dat je werkloos bent en het met 1 inkomen moet doen.

 

De bevestigingen zijn binnen, iedereen is op de hoogte waar en wanneer, nu maar wachten tot de kleine oud genoeg is en dan kan hij lekker elke dag met vriendjes spelen. En mamma weer aan het werk :)

Nog geen reacties

Geef een reactie