Geheimpjes vertellen; doen of niet doen

Ik ben erachter gekomen dat ik graag schrijf. Mijn opleiding dwong me om zakelijk te schrijven (en zoveel!), maar ik ben het leuk gaan vinden. Ik vind het alleen nog moeilijk om niet-zakelijk te schrijven en ik doe mijn best om eraan te wennen door verschillende verhalen en blogs te schrijven over verschillende onderwerpen.

 

Door de jaren heen zijn heel wat mensen naar me toe gekomen met hun geheimen. Groot, klein, leuk, hartverscheurend, belangrijk, beschamend, shockerend, nutteloos of wat voor geheim dan ook. Nu is het wel leuk al die geheimpjes van iedereen, want je leert iedereen een beetje beter kennen, maar zo langzamerhand begint het stiekem ook een beetje te kriebelen om ze openbaar te maken. Sommige geheimpjes dan, niet allemaal. Er zijn persoonlijke dingen die niemand wat aangaan en alleen maar kwaad zouden doen als ze uitkomen, maar ook andere geheimpjes of verhaaltjes die anderen misschien niet weten en ik wel.

 

Mensen die kwaad hebben gedaan, hebben mij geheimen verteld of ben ik zelf achter hun geheim(en) gekomen en ik vind het moeilijk om daarover mijn mond te houden. Er zijn dingen die zelfs mijn verloofde niet weet, laat staan een ander persoon op de wereld. Ergens heb ik het gevoel: ¨Die persoon is nu niet meer in mijn leven, het doet mij persoonlijk niets als ik het vertel.¨ Aan de andere kant beschaam ik dan het vertrouwen van iemand en dat doe ik niet graag. Ook al maakt diegene geen deel meer uit van mijn leven, diegene zou er wel last van kunnen gaan krijgen als mensen in zijn/haar omgeving erachter komen en ik wil daar niet de schuldige van zijn (ook al ben ik niet degene die het gedaan heeft, maar toch is het lastig). Of iemand die gemeen is (geweest) tegen mensen waar ik om geef, moet ik dan echt hun geheim nog blijven bewaren, terwijl ze het eigenlijk niet verdienen? Mensen die de boel in de maling nemen, moet ik daar mijn mond over blijven houden om ze te beschermen en ze dus hun gang kunnen gaan?

quiet-sign-hi

Ik vind het zoiets lastigs. Dus ik hou voorlopig maar mijn mond dicht. Ik denk dat ik met alle informatie een boek zou kunnen schrijven, aangezien ik nu al zonder enige moeite bijna een pagina volschrijf over alleen de gedachte aan dit onderwerp.

 

Wat denken jullie? Wat voor soort geheim zou jij voor je houden en welke zou je willen vertellen, waar ligt de grens?

 

P.S. Ik hou mijn mond over de dingen die ik weet, ik ben alleen nieuwsgierig wat mensen denken over dit onderwerp en wil graag een discussiepunt openen. Ik heb eigenlijk nog nooit iemand gehoord hierover dus ik dacht; ¨Laten we eens beginnen.¨

Nog geen reacties

Geef een reactie