Meer verschillen  en overeenkomsten tussen Zweden en Nederland(ers):

 

depositphotos_1043525-Highway

In Zweden is het normaal om op de middelste of linkerbaan te rijden, want de rechterbaan is voor in- en uitvoegend verkeer. Tegenwoordig wordt er meer en meer gepromoot om rechts te rijden, zoals in Nederland aangeleerd wordt, maar lang niet iedereen doet dat ook en als je hier als  Nederlander op bezoek bent of zoals ik hier woont en dit niet eerder gehoord hebt, kan je nog wel eens voor onaangename verassingen komen te staan. Ook mogen ze hier t/m 70 km/uur rechts inhalen, wat bij mij persoonlijk voor wat middelvingers in de lucht heeft gezorgd, totdat mijn man vertelde dat dat mag. Levensgevaarlijk soms hoor, autorijden hier. Oja, je rijbewijs heeft in Zweden een barcode, dan kunnen ze je ID bewijs lekker makkelijk scannen als je je pakjes op gaat halen :)

 

 

assortiment-full-danoontje danonino_hedelma1_172121365

Een Danoontje: heerlijk toetje, vruchtensmaakje, meestal eten kinderen het vooral. Hier eten ze dat niet als toetje, maar bij het ontbijt. Begrijp me niet verkeerd, ik neem die traditie heel graag aan, maar dan ook mijn Nederlandse als toetje, dan heb ik er twee! Jammie!

 

 

Een grote overeenkomst waar ik enorm om moest lachen toen ik het voor het eerst hoorde:

850219-500x500 650x240_artsoppa_banner

Erwtensoep!

Ken je dat van vroeger? Eerst een kop erwtensoep en daarna kreeg je pannenkoeken; ¨Typisch Hollands.¨ Pas hoorde ik iemand: ¨We hebben hier een gewoonte dat we eerst echte Zweedse erwtensoep eten en dan daarna pannenkoeken.¨

Dus; is het nou Hollandse of Zweedse erwtensoep?

Who knows…

:)

 

 

20150901

In Zweden schrijven ze de datum anders dan in Nederland, ze beginnen met het jaar, dan de maand en als laatste de dag, terwijl dat in Nederland andersom gedaan wordt. Het is even wennen als je bijvoorbeeld je geboortedatum ergens op moet schrijven, bij mij is dat nu 19860619 in plaats van 19-06-1986 en het duurt even voordat je hersenen het willen accepteren.

 

 

Belasting

De belasting, oeioei. In Zweden is de standaard BTW op producten 12% en 25%. Recentelijk is de BTW hoog in Nederland verhoogd van 19% naar 21% en heel Nederland stond op zijn kop. Maar het kan blijkbaar nog erger! Wat me ook opgevallen is: je betaalt hier hoogtarief op ijsklontjes, dus dat wordt blijkbaar als luxe gezien. De mens heeft geen ijs nodig om te overleven, denk ik?

 

 

Vervangers

Als iemand op vakantie gaat, ziek is, te laat is, is er in Zweden vaak geen vervanging. Als je zaken met iemand wil regelen en diegene gaat 3 weken op vakantie, dan kom je daarna maar terug. Feestdagen zijn zo goed als heilig en hele bedrijven sluiten de deuren en telefoons, ‘we zijn er lekker niet met pasen, wat kan ons het nou schelen dat je ziek bent en een dokter nodig hebt?’ Als je been eraf flikkert kan je naar het ziekenhuis. (om daar dan 5 uur te wachten tot je bijna op sterven ligt)

Nog geen reacties

Geef een reactie