Handige links

Handige links (links openen in nieuw venster)

 

Belastingdienst/gemeente - Skatteverket

Hier kan je onder andere je ID-bewijs laten maken en je personnummer aanvragen. Later zorgen zij ook voor je belastingaangifte (hoef je niets voor te doen) en sturen de papieren met het resultaat naar je huis.

 

Immigratiedienst - Migrationsverket

Zij geven de toestemming om officieel in Zweden te blijven wonen en werken. Ze geven er de voorkeur aan als je dit aanvraagt voordat je naar Zweden komt.

 

Post - Posten

De organisatie die de post verzorgt. Laat je je spullen vanuit Nederland bezorgen? Let dan op hetvolgende: De bekende track en trace code geldt alleen voor in Nederland. Op het moment dat je pakket Zweden binnenkomt, krijgt het een ander collinummer waarmee je je pakket uiteindelijk kan afhalen. Vraag de verzender (indien diegene dat nummer heeft), of stuur anders een mail naar PostNL. Zij kunnen je het Zweedse collinummer geven en hiermee voorkom je dat je pakket kwijtraakt. Je kan dan je eigen pakket tracken op de website van Posten.

 

Moedergezondheidscentrum - Mödravårdcentral

Hier bevinden zich de verloskundigen, artsen zijn regelmatig aanwezig, je kan je laten inenten voor verre reizen, je vraagt je anticonceptie hier aan en je gaat natuurlijk op controle bij de VK als je zwanger bent.

 

Appartementsruil - Lagenhetsbyte

Op deze website kan je je woning aanmelden om te ruilen. Je vult de gevraagde informatie eerlijk in, maakt foto’s en voegt in je wensenlijstje toe waar je naar op zoek bent. Met veel geluk ben je na een paar weken iemand tegengekomen waar je mee kan ruilen, met een beetje pech ben je een jaar verder. Maar het werkt wel!

 

UWV - Arbetsförmedlingen

De Zweedse UWV. Hier meld je je aan als je werkloos raakt. Zij hebben een landelijke vacaturebank waar de werkgevers echt op kijken naar nieuwe werknemers. Dus wel de moeite waard als je op zoek bent naar een (nieuwe) baan. Zij kunnen je ook helpen met je WW-uitkering (als je daar recht op hebt). Je verzekering en uitkeringen e.d. komen vanuit Försäkringskassan.

 

Sociale Verzekeringsbank - Försäkringskassan

De sociale verzekeringsbank waar onder andere je WW vandaan komt. Bij deze organisatie kun je opzoeken waar je recht op hebt op gebied van compensatie, subsidie of wat je moet doen als je arbeisongeschikt wordt. Zij vergoeden bijvoorbeeld ook een deel van je tandartskosten. Mocht je boven de 3000 kronen komen met je tandartsrekening (en dat kom je gauw), dan betaalt Försäkringskassan alles daarboven voor 50%.

 

Zweeds voor Immigranten - Svenska för Invandrare

Spreekt voor zich, voor als je Zweeds wil leren. Om je aan te melden heb je eerst je personnummer nodig. Je kan je het beste aanmelden voor een cursus in je eigen Kommun (gemeente) want daar betalen ze namelijk voor je. Als je de cursus in een andere gemeente wil volgen, moet je overstapformulieren invullen om dit aan te vragen.